Tradisjonell kreftbehandling har ofte vært basert på en "one-size-fits-all" tilnærming, der alle pasienter med samme type kreft har fått den samme behandlingen.
Legene kan også vurdere om det finnes en aktuell behandling, slik som
Offentlig-privat samarbeid er svært viktig for innføringen av presisjonsmedisin i Norge. De offentlig-private samarbeidsprosjektene bringer sammen en rekke ulike aktører innenfor akademia, forvaltning, brukere, helsevesen og næringsliv med ulike ressurser, kompetanse og perspektiver. Dette kan bidra til utvikling av flere innovative løsninger som kan forbedre pasientbehandlingen.
Nylig ble en
Den første nasjonale strategien for persontilpasset medisin (2017) ble etterfulgt av større offentlige økonomiske bevilgninger, blant annet for oppbygging av infrastruktur for presisjonsdiagnostikk (InPreD), og til opprettelsen av et nasjonalt nettverk av regionale kompetansesentre for persontilpasset medisin (NorPreM). Som følge av
Det offentlig-private konsortiumet
Vi i Roche deler helsemyndighetenes visjoner om persontilpasset medisin, og mer bakgrunn kan leses i
For mange har kreft gått fra å være en dødelig sykdom til en kronisk sykdom, og det er gjort store fremskritt for behandlingen for kreftsykdommer, blant annet for
Det mangler ikke på ambisjoner, men likevel er det nødvendig med enda bedre samhandling mellom aktørene, og et økt tempo for å realisere målene. Persontilpasset medisin bryter til dels med etablerte strukturer i helsetjenesten, for eksempel når det gjelder prioritering, finansiering og skillet mellom klinikk og forskning.
Evne til å håndtere store mengder sensitive data er en av de viktigste utfordringene. Det er en del utfordringer rundt sekundærbruk av helsedata som ofte havner litt i grenseland mellom forskning og klinisk praksis. Initiativer for å etablere systemer for innsamling, integrering, behandling og deling av helsedata er pågående, slik som etableringen av et nasjonalt genomsenter og samarbeidet om digital infrastruktur i EU-prosjektet 1+ million Genomes. Helsedirektoratet har utredet
For å maksimere muligheten for at pasientene blir friske eller lever lengre og bedre liv med sin kreftsykdom, mener vi at persontilpasset medisin bør gjøres tilgjengelig tidligere i behandlingsforløpet og for større grupper av kreftpasienter. Vårt mål er derfor at alle norske pasienter som har kreft med spredning skal få tilbud om bred genprofilering for å kartlegge sin kreftsvulst og muligheter for en mer persontilpasset kreftbehandling. Antallet kliniske studier må også økes i Norge, og vi trenger tettere samarbeid mellom forskning og klinikk for å forstå hvilke pasienter som kan ha nytte av de ulike behandlingene.
Med persontilpasset medisin kan potensielt hver pasient få stilt den riktige diagnosen, og motta den riktige behandlingen til rett tid i behandlingsforløpet.
M-NO-00000828