I podkastserien «Fremtidens helse» har programleder Hans Christian Hansson med seg aktuelle gjester for å snakke om helsepolitikk, muligheter og utfordringer, forskning og utvikling – og ikke minst hvordan pasientenes helsetjeneste kan se ut i morgen.
I denne første episoden er Lotta Våde fra Kreftkompasset og leder i pasientforeningen Sarkomer med for å snakke om hvordan det er å leve med kreft mens Koronaviruset herjer.
- Kreftkompasset ble startet sommeren 2018. I Norge er vi veldig gode på å ta vare på kreftpasienter under behandlingen, men når man er ferdig behandlet opplever veldig mange å være overlatt til seg selv – ofte med store utfordringer som man ikke vet hvordan man skal få hjelp til. Vi ser at det er et stort behov for å møte andre og få hjelp til utfordringer man opplever når man er ferdig behandlet og ikke lenger har helsepersonell rundt seg. Det finnes en del gode tilbud, men ikke nok, sier Våde.
I disse dager er det mye snakk om koronaviruset og den globale helseutfordringen vi står overfor. Kreftpasienter er ekstra sårbare. Våde forteller at mange er bekymret for å møte opp på sykehus nå, fordi de tilhører risikogruppene.
- Jeg har snakket litt med dem som jobber på sykehus akkurat nå, og de forteller at veldig mange er redde for å komme på sykehuset. De som er i behandling må møte opp, men jeg vet også at ting blir utsatt og at man vurderer oppmøte på sykehus opp mot immunforsvar og at man også utsetter behandling som rammer immunforsvaret i disse tidene, sier hun.
Våde forteller at man også tar i bruk teknologi for at pasienter skal slippe fysisk oppmøte på sykehus.
- Veldig mange konsultasjoner er gjort om til videokonsultasjoner. Også er det nok mange som kommer raskt innom sykehuset for å ta de bildene de må, men deretter drar hjem igjen og tar selve konsultasjonen over video. Det tenker jeg er en veldig fin løsning. Man er litt redd for å utsette for mange kontroller også, for det kommer til å hope seg opp. Derfor forsøker man å gjennomføre, men på andre måter enn før, sier hun.
Våde har jobbet nesten 30 år i helsetjenesten og har vært sykepleier i 22 år. Hun er opptatt av å fortelle at dette kommer til å gå bra.
- Jeg føler at man nesten ikke tør å si at det går bra. For dette kommer til å gå bra, det tror jeg vi alle føler oss trygge på. At man sier det går bra betyr ikke at man ikke tar det på alvor eller at man ikke følger de retningslinjene vi får. Jeg tenker det er viktig at vi som helsepersonell nå står frem og sier at dette kommer til å gå bra. Det kommer til å ta tid, men hvis vi følger de rådene vi får og alle støtter opp om dem så kommer det til å gå bra, sier Våde i “Fremtidens helse”.